De Architectuur van een prachtig Portret

De diepste wens van veel kunstenaars: het maken van een mooi portret. Komt jou dit bekend voor? Je doet ontzettend je best, je volgt modelteken cursus(sen). Maar als het eindresultaat daar is, weet je dat je portret tekening beter moet kunnen. Ondanks de complimenten van andere cursisten vraag je je af hoe je een beter portret kunt maken. Het antwoord wat je tot nu toe kreeg: “Veel portret en model oefenen, dan wordt het beter!”.
Ik waag het om daar een vraagteken bij te zetten. Dit is waarom…

Hoe kom je nu echt tot een goed portret?

Vlakken van het Portret

In mijn unieke nieuwe masterclass gaan wij het hebben over wat er in de diepte achter elk portret schuil gaat: de Architectuur van het Portret. Ik heb het over de verborgen structuren van het hoofd. Die structuren zijn zichtbaar voor iedereen, maar zij zijn verborgen voor wie er nog geen kennis mee heeft gemaakt. Zou deze architectuur het missende puzzelstuk kunnen zijn om goede portretten te maken? In mijn nieuwe masterclass leer je hier meer over. Wij gaan deze verborgen structuren onthullen…
Wie is Marion?

Samen gaan wij deze verborgen structuren onthullen

Ik wandel met jou door het landschap van het portret. Daarbij wordt veel verhelderende uitleg gegeven waar ook anatomie aan de orde komt. Hoef je niet van te schrikken, ik houd het licht en luchtig. Ik neem het masker van het portret af. Ik laat zien hoe de architectuur van een portret in elkaar steekt en hoe je dit gebruikt. In de middag werken wij naar levend model. Dat klinkt allemaal mooi, maar enigszins vaag. Laat ik het helderder vertellen…

Dit is wat je echt concreet gaat leren…

Ik houd ervan om meetbare resultaten te zien als ik ergens een cursus volg. Dus ik wil jou ook meetbare doelen voor deze masterclass meegeven. Dit is wat je gaat leren:

1. Poses van het hoofd

voorbeeld van kantelen van het portret
Kantelen portret

Wij gaan experimenteren met verschillende poses van het hoofd. Hoe krijgt een portret een pose? Wat komt er bij kijken als je een pose wilt bepalen. En het belangrijkste: hoe maak je die pose en blijft je portret volledig geloofwaardig. Hoe houd je alle gezichtsonderdelen op de juiste plaats? Wat zijn de onderlinge verhoudingen? Wij gaan hiermee aan de slag en lossen de problemen op die je hierbij tegen kunt komen. Eén zo’n probleem is de derde dimensie van het portret…

2. De Derde Dimensie van het portret

Een portret is niet plat. Op papier of het doek willen wij een driedimensionale context (laten) zien. Het grootste probleem hier is dat je portretonderdelen in overeenstemming moeten zijn met de driedimensionaliteit van het hele portret. Hier gaan wij aan werken. Met mijn methode (die ik nog nergens onderwezen heb gezien in Nederland) krijg jij grip op de derde dimensie en krijg je geen scheve portretten.

3. De Vlakken van het portret

Vlakken van het Portret

Wij bespreken de vlakken van het portret. Dit is een pittige les waarin jij vast en zeker nieuwe dingen leert. Wij gaan het ook over anatomie hebben. Het gaat over gezichtsonderdelen die iets meer op de achtergrond liggen. Zichtbaar voor iedereen, maar ook weer niet. Deze hebben invloed op het portret en dienen op de juiste plaats te staan.
Tegelijkertijd borduren wij ook voort op les 1 waar je hebt leren kantelen en les 2 waar de derde dimensie er bij kwam.
Nieuw element hier: de vlakken hebben invloed op het uiterlijk van je portret. (alleen dit aspect val zou 10 lessen vullen, in deze masterclass schampen wij er vlak langs).
Let op: deze les wordt op academies onderwezen. Klinkt indrukwekkend, maar geen zorg, wij gaan er samen langzaam en stap voor stap doorheen.

Je leert kijken op een nieuwe manier

afbeelding portret

Het portret zal tegen deze tijd ontsluierd zijn en je kijkt door een nieuwe bril naar mensen (hun portret). Je realiseert je waarom het eerder misschien niet lukte om goede portretten te maken. Er miste gewoon een stukje kennis. Na afloop van deze masterclass heeft je kunstenaars toolbox er een onmisbaar stuk gereedschap bij!
Je begrijpt nu vast al wel dat dit niet de portretcursus is zoals die doorgaans gehouden wordt (met korte en lange poses etc.). Je krijgt in deze masterclass concrete kennis mee die je helpt om je portretten doelgericht verder uit te bouwen. Elke les is doorspekt met anatomie op lichtvoetige wijze gebracht. In de middagen is er een levend model aanwezig.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

afbeelding van gipskop

Dit is een masterclass voor amateurs en gevorderde kunstenaars, die al wat hebben gedaan met portret. Er wordt een flink beroep gedaan op driedimensionale inzichten, op nauwkeurig werken en bereidheid om na te tekenen. Je bent niet bang om uitgedaagd te worden. Deze drie dagen worden een tijd van ’tot je nemen’. Wij gaan niet zozeer aan de slag met vrij expressie maar werken aan de architectuur van het portret. Die architectuur (dus niet een kant en klaar portret) neem je mee naar huis waar je het gaat toepassen in je vrije expressie.

Dit is een Try-out masterclass

Portrettekening van een man in grafiet op een gekleurde achtergrond

Dit is de eerste keer dat ik deze masterclass geef. Ik wil de inhoud van de masterclass testen met pionier-cursisten. Daarom wordt de masterclass tegen een gereduceerde prijs aangeboden. Dit geeft mij de gelegenheid om kinderziektes eruit te halen. Mijn grootste zorg is dat ik teveel informatie in te weinig lessen stop.
Jij als pionier-cursist krijgt hoogwaardige unieke lessen waar je veel aan zult hebben.
Als de masterclass uiteindelijk definitief vorm heeft gekregen reken ik daarvoor een volwaardige prijs van €500, maar pionier cursisten krijgen een flinke korting! De prijs voor pioniers zal € 299 voor drie dagdelen bedragen. Puur omdat het een try-out masterclass is. Als dit je aanspreekt kun je je hier inschrijven:


Praktische informatie

De masterclass vindt plaats op nader te bepalen drie data
van 10.00 – 16.00 uur in Amersfoort. Lokatie en verdere bijzonderheden volgen bij inschrijving. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Welke materialen heb je nodig?

= A4 tekenblok, 200 grams glad papier (enkele losse vellen mogen ook). S.v.p. een dikke kwaliteit papier meenemen want er gaat veel gegumd worden en wij willen niet dat je gehinderd wordt door papier wat het niet aan kan.
= Een Tombow pen gum, en een kneedgum 
= Grafietpotloden HB, B en 2B
= Een hobby afbreekmesje (de smalle versie)
= 1/4 velletje schuurpapier korrel 180 of 240

Wat is de werkelijke waarde van deze masterclass?

Les 1 – Poses van het hoofd
Welke poses zijn aantrekkelijk?
Hoe zet je het portret in die stand?
Hoe houd je alle gezichtsonderdelen op de juiste plaats?
Wat zijn de onderlinge verhoudingen?
Anatomische informatie
Je leert kantelen en buigen.

ECHTE WAARDE: € 200

Les 2 – De derde Dimensie van het Portret
Hoe laat je een driedimensionale context zien.
Met mijn methode (die ik nog nergens onderwezen heb gezien in Nederland) houd jij grip op de derde dimensie.
In feite spreek ik hier over het perspectief van het portret.
Doorspekt met anatomische kennis

ECHTE WAARDE: € 200

Les 3 – De Vlakken van het Portret
Ik demonstreer de vlakken van het portret (jij tekent na)
Hoe vinden je gezichtsonderdelen de juiste plaats.
Doorspekt met meer anatomische kennis
Let op: deze les wordt op buitenlandse academies onderwezen en is normaal gesproken niet beschikbaar voor mensen buiten het academische leertraject! (ik heb hiervoor van enkele buitenlandse kunstenaars les gehad die hun kennis gedeeld hebben).

ECHTE WAARDE: € 600

De WERKELIJKE waarde van de masterclass is € 1000 !

1000 euro? De werkelijke waarde van les 1 en 2 is € 200, en van les 3 zelfs € 600. (bij elkaar opgeteld € 1000). Het gaat om academische leerstof! Het niveau is hoog. Dit is een kans om dit te leren buiten een officiële kunstacademie.

Bij inschrijven betaal je slechts 299 euro!

Pionier cursisten krijgen een flinke korting en betalen slechts 299 euro.
Je krijgt hoogwaardige lessen waar je veel aan zult hebben, maar waar ik misschien nog iets aan moet schaven. De kern van de masterclass verandert niet.
Na verbeteringen aan de hand van de pionier fase, reken ik daarvoor een volwaardige prijs van €500. (De helft van de werkelijke waarde) Ik hoop dat je begrijpt dat dit een unieke kans is die maar 1 keertje langskomt.


Data (beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar) & Voorwaarden

Data kunnen helaas niet verplaatst worden en deze lessen kunnen niet ingehaald worden. Dit is een pioniers masterclasstegen gereduceerde prijs.
Na de eenmalige try-out wordt de masterclass tegen een andere prijs gehouden die dichter bij de echte waarde ligt (500€). Als je enigszins kunt, laat je deze kans niet schieten! Ga jij ervoor?


Of denk jij wie is die vrouw die lesgeeft? Lees dan nog even door

Wie is Marion de Jong?

“Marion begon met aquarelleren en heeft in haar beginjaren voornamelijk een modernistische stijl gehanteerd. Zij stapte daarna over op acryl en mixed media. Zij heeft veel intuïtieve werken gemaakt en laat zich zo nog steeds inspireren. Marion heeft jaren les gegeven in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Vanaf 2013 is zij zich meer gaan richten op techniek en realisme en schildert zij in olie. Daarnaast heeft zij een liefde voor tekenen ontwikkeld die zo verslavend is dat zij bijna niet meer aan schilderen toekomt. Marion is de stichter van Dutch Art Academy online school.

Opleiding van Marion

Bedankjes uit Wiler, Zwitserland

Marion studeerde 5 jaar parttime aan de Gooische Academie in Laren, NL en volgde aanvullende lessen bij Pauline de Smale (aquarel), Marianne Blijdenstein (aquarel), Agnes Duifhuis (acryltechnieken) en Saskia Jetten (portret en model, Scholen in de Kunst), Te Wildt Academie (olieverf), enkele cursussen portret, landschap en stilleven aan de Russische kunstacademie in Florence, portret en model bij Humphrey Bennett en Écorché bij Per Elof Ricklund (Zweden, voormalig anatomie docent Florence Ac. of Art) en Maudi Brady (Director Anatomy and Écorché, The Florence Academy of Art).
Marion doceerde tussen 2006 en 2019 tekenen en schilderen in Nederland en Zwitserland. In 2018 en 2019 op de Summer Academy Duisburg, Duitsland.

Wat anderen zeggen…

Over de online cursus: The Remake of a Rembrandt:
‘My big compliments to you! WOW! This course is awesome. The layout, and the way you structure the assignments and texts are really vivid and stimulating! You put a lot of effort into it, one can see that and one can also totally see how it reaches a new level! I am thrilled! Definitely, you have reached a new level of excellence and are living your own teaching units! Thank you for teaching us what you know.’
Natalie Schwarz, Paderborn Duitsland


Hoe nu verder?

Je hebt mij wat beter leren kennen. Ik kan mij voorstellen dat er allerlei obstakels zijn, waaronder toch het cursusgeld. Voor degenen die de betaling willen uitsmeren over een langere periode heb ik een oplossing: je betaalt in drie maandelijkse termijnen. Dit geeft je gelegenheid om de uitgaven te verspreiden over meerdere maanden. Ik wacht dan iets langer op mijn geld, daarom wordt de prijs ook iets hoger. Drie maal € 110, in totaal € 330. Geef je op en vermeld dat je gespreid wilt betalen. De eerste betaling is vereist voor aanvang van de masterclass. De resterende betalingen altijd voor aanvang van de volgende cursusdag.

Samenvatting

Les 1 – Poses van het hoofd t.w.v. € 200
Welke poses zijn aantrekkelijk?
Hoe zet je het portret in die stand?
Hoe houd je alle gezichtsonderdelen op de juiste plaats?
Wat zijn de onderlinge verhoudingen?
Je leert kantelen en knikken.
In de middag werken wij met levend model

Les 2 – De derde Dimensie van het Portret t.w.v. € 200
Hoe laat je een driedimensionale context zien.
Met mijn methode (die ik nog nergens onderwezen heb gezien in Nederland) houd jij grip op de derde dimensie.
In de middag werken wij naar levend model

Les 3 – De Vlakken van het Portret t.w.v. € 600
Ik demonstreer de vlakken van het portret (jij tekent na)
Hoe vinden je gezichtsonderdelen de juiste plaats.
De hele masterclass is doorspekt met anatomische kennis.
In de middag werken wij naar levend model

Let op: deze les wordt op academies onderwezen en is normaal gesproken niet beschikbaar voor mensen zonder academisch leertraject! (ik heb hiervoor van buitenlandse kunstenaars les gehad).

Als pioniercursist betaal je slechts € 299 of 3 termijnen van € 110 (€330)

Wacht niet langer en schrijf je in: