Portret heeft een fantastische Architectuur – Masterclass

Driedaagse Masterclass – alle informatie lees je hier

De diepste wens van veel kunstenaars: het maken van een mooi portret. Komt jou dit bekend voor? Je doet ontzettend je best, je volgt modelteken cursus(sen). Maar als het eindresultaat daar is, weet je dat je portret tekening beter moet kunnen. Ondanks de complimenten van andere cursisten vraag je je af hoe je een beter portret kunt maken. Het antwoord wat je tot nu toe kreeg: “Veel portret en model oefenen, dan wordt het beter!”.
Ik waag het om daar een vraagteken bij te zetten. Dit is waarom…

Hoe kom je nu echt tot een goed portret?

In mijn unieke nieuwe masterclass gaan wij het hebben over wat er in de diepte achter elk portret schuil gaat: de

Architectuur van het Portret. Ik heb het over de verborgen structuren van het hoofd. Die structuren zijn zichtbaar voor iedereen, maar verborgen voor wie niet weet waar je op moet letten. In mijn nieuwe masterclass leer je hier meer over. Hoe zit dat met deze verborgen structuren …

Samen gaan wij deze verborgen structuren van het portret onthullen

Ik wandel met jou door het landschap van het portret. Daarbij wordt veel verhelderende uitleg gegeven waar ook anatomie aan de orde komt. Hoef je niet van te schrikken, ik houd het licht en luchtig. Ik laat zien hoe de architectuur van een portret in elkaar steekt en hoe je dit gebruikt. In de middag werken wij naar levend model. Dat klinkt allemaal mooi, maar enigszins vaag. Laat ik het helderder vertellen…

Dit is wat je echt concreet gaat leren over architectuur van portret…

Ik houd ervan om meetbare resultaten te zien als ik ergens een cursus volg. Dus ik wil jou ook meetbare doelen voor deze masterclass meegeven. Dit is wat je gaat leren:

1. Poses van een schitterend portret

voorbeeld van kantelen van het portret

Hoe krijgt een portret een pose? Wat komt er bij kijken als je een pose wilt bepalen. En het belangrijkste: hoe maak je die pose en blijft je portret volledig geloofwaardig. Hoe houd je alle gezichtsonderdelen op de juiste plaats? Wat zijn de onderlinge verhoudingen? Wij gaan experimenteren met verschillende mooie poses van het hoofd. En lossen de uitdagingen op die je hierbij tegen kunt komen. Zoals de derde dimensie…

2. De Derde Dimensie van een levendig portret

Een portret is niet plat. Op papier of het doek willen wij een driedimensionale context laten zien. Hier gaan wij aan werken. Met mijn methode (die ik nog nergens onderwezen heb gezien in Nederland) krijg jij grip op de derde dimensie en krijg je geen scheve portretten.

3. De Vlakken van een krachtig portret

Wij bespreken de vlakken van het portret. Dit is een pittige les waarin jij vast en zeker nieuwe dingen leert. Wij gaan het ook over anatomie hebben. Het gaat over delen van het gezicht die iets meer op de achtergrond liggen. Zichtbaar voor iedereen, maar ook weer niet. Ze hebben grote invloed op je portret.


Tegelijkertijd borduren wij ook voort op les 1 waar je hebt leren kantelen en les 2 waar de derde dimensie er bij kwam.
Nieuw element hier: de vlakken hebben invloed op het uiterlijk van je portret.
Let op: deze lesstof wordt op academies onderwezen. Dat klinkt indrukwekkend, maar geen zorg! Wij gaan samen stap voor stap door de lesstof heen.

Je leert kijken op een heel nieuwe manier

afbeelding portret

Het portret zal tegen deze tijd ontsluierd zijn en je kijkt door een nieuwe bril naar mensen. Je realiseert je waarom het eerder misschien niet lukte om goede portretten te maken. Er miste gewoon een stukje kennis. Na afloop van deze masterclass heeft je kunstenaars toolbox onmisbare stuk ken gereedschap erbij!
Je begrijpt nu vast al wel dat dit niet de portretcursus is zoals die doorgaans gehouden wordt (met korte en lange poses etc.). Je krijgt in deze masterclass concrete kennis mee die je helpt om je portretten doelgericht verder uit te bouwen.

Elke les is doorspekt met anatomie op lichtvoetige wijze gebracht. In de middagen werken wij naar levend model.

Voor wie is deze fantastische masterclass geschikt?

afbeelding van gipskop

Dit is een driedaagse masterclass voor amateurs en gevorderde kunstenaars, die al wat hebben gedaan met portret. Er wordt een flink beroep gedaan op driedimensionale inzichten, op nauwkeurig werken en bereidheid om samen met mij te tekenen. Je bent niet bang om uitgedaagd te worden. Deze drie dagen worden een tijd van ’tot je nemen’. De nadruk ligt niet zozeer op vrije expressie maar op werken aan de architectuur van het portret. Die architectuur neem je mee naar huis waar je het gaat toepassen in je vrije expressie.

Praktische informatie

De driedaagse masterclass vindt plaats op

zaterdagen 7 en 21 januari 2023 en 4 februari 2023 van 10.00 – 16.00 uur in Amersfoort.

Er is voldoende parkeergelegenheid. Je neemt je eigen lunch en materialen mee.

Welke materialen heb je nodig?

= A4 tekenblok, 200 grams glad papier (enkele losse vellen mogen ook). S.v.p. een dikke kwaliteit papier meenemen want er gaat veel gegumd worden en wij willen niet dat je gehinderd wordt door papier wat het niet aan kan.
= Een Tombow pen gum, en een kneedgum 
= Grafietpotloden HB, B en 2B
= Een hobby afbreekmesje (de smalle versie)
= 1/4 velletje schuurpapier korrel 180 of 240

Ezels zijn aanwezig.

Wat is de waarde van deze masterclass?

Les 1 – Poses van het hoofd
Welke poses zijn aantrekkelijk?
Anatomische kennis en toepassing
Hoe zet je het portret in de goede stand?
Hoe houd je alle gezichtsonderdelen op de juiste plaats?
Wat zijn de onderlinge verhoudingen?
Je leert kantelen en buigen.
Ik demonstreer hoe je dit aanpakt en jij tekent mee

ECHTE WAARDE: € 200

Les 2 – De derde Dimensie van het Portret
Kennis van het hoofd, doorspekt met anatomie.
Hoe laat je een driedimensionale context zien.
Met deze methode (uniek in Nederland) houd jij grip op de derde dimensie.
In feite gaat het over het perspectief van het portret met al zijn uitdagingen die jij gaat beheersen na uitleg.
Ik demonstreer en jij tekent mee

ECHTE WAARDE: € 200

Les 3 – De Vlakken van het Portret
Hoe vinden je gezichtsonderdelen de juiste plaats.
Ik demonstreer de vlakken van het portret (jij tekent mee)
Je maakt kennis met diepere lagen van het portret
Doorspekt met meer anatomische kennis
Let op: deze les wordt op buitenlandse academies onderwezen en is normaal gesproken helemaal niet beschikbaar voor mensen buiten een academische leertraject!
ECHTE WAARDE: € 600

De werkelijke waarde van deze masterclass is € 1000 … Jij betaalt geen € 1000 maar slechts € 450 euro

De werkelijke waarde van les 1 en 2 is € 200, en van les 3 zelfs € 600. (bij elkaar opgeteld € 1000).

Je krijgt academische leerstof aangeboden. Het niveau is hoog dus je zult worden uitgedaagd. Wij werken naar levend model. Je krijgt persoonlijke begeleiding en feedback op je werk. Dit is een kans om portret te leren buiten een officiële kunstacademie om.

Jij betaalt dus geen 1000 maar slechts 450 euro

zodat je niet naar een buitenlandse kunstacademie hoeft om dit te leren


Data & Betaling

Let op: deze lessen worden op academies onderwezen. Zij zijn normaal gesproken niet beschikbaar voor mensen die geen academisch leertraject volgen.
Data: zaterdagen 7 en 21 januari en 4 februari 2023
Bij inschrijving betaal je € 450. Gespreide betaling is mogelijk in 3 termijnen van 150 euro. Elke termijn dient voor deelname aan de volgende lesdag voldaan te zijn.


Denk jij ‘wie is die vrouw die lesgeeft?’ Lees dan nog even door

Wie is Marion de Jong?

“Marion begon in de jaren 90 met aquarelleren en heeft in haar beginjaren voornamelijk een modernistische stijl gehanteerd. Zij stapte daarna over op acryl en mixed media. Zij heeft veel intuïtieve werken gemaakt en laat zich zo nog steeds inspireren. Marion heeft jaren les gegeven in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Vanaf 2013 is zij zich meer gaan richten op techniek en realisme en schildert zij in olie. Daarnaast heeft zij een liefde voor tekenen ontwikkeld die zo verslavend is dat zij bijna niet meer aan schilderen toekomt. Marion is de stichter van Dutch Art Academy online school.

Opleiding van Marion

Marion studeerde 5 jaar parttime aan de Gooische Academie in Laren, NL. Enkele cursussen portret, landschap en stilleven aan de Russische kunstacademie in Florence, portret en model bij Humphrey Bennett en Écorché bij Per Elof Ricklund (Zweden, voormalig anatomie docent Florence Ac. of Art) en Maudi Brady (Director Anatomy and Écorché, The Florence Academy of Art).Marion doceerde tussen 2006 en 2019 tekenen en schilderen in Nederland en Zwitserland. In 2018 en 2019 op de Summer Academy Duisburg, Duitsland.

Werk van Marion

Wat anderen zeggen…

Over de online cursus: The Remake of a Rembrandt:
‘My big compliments to you! WOW! This course is awesome. The layout, and the way you structure the assignments and texts are really vivid and stimulating! You put a lot of effort into it, one can see that and one can also totally see how it reaches a new level! I am thrilled! Definitely, you have reached a new level of excellence and are living your own teaching units! Thank you for teaching us what you know.’
Natalie Schwarz, Paderborn Duitsland

Samenvatting lessen

Materialen

Data & Betaling